Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Tämä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on tehty vuosille 2024-2026. 

Suunnitelma on Nuorten Kuoroliiton toimintaa ohjaava asiakirja. Se kertoo, miten liiton hallitus, toimintakoordinaattori ja liiton alaisuudessa toimivat kuorot voivat edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta toiminnassaan.

Tasa-arvo

Tasa-arvoisuudella tarkoitetaan sukupuolten välistä tasa-arvoa, oikeudellista tasa-arvoa ja taloudellista tasa-arvoa. Tasa-arvo tarkoittaa myös sukupuoli-identiteetistä ja sukupuolen ilmaisusta johtuvan syrjinnän ehkäisyä. (Jalonen & Heinonen: Kaikki mukana?)

Tasa-arvon toteutuminen tarkoittaa sitä, että jokaiselle toimintaan osallistuvalle tulee taata tasa-arvoiset mahdollisuudet sekä tasa-arvoinen kohtelu riippumatta hänen oletetusta sukupuolestaan, sukupuoli-identiteetistään tai sukupuolen ilmaisustaan. 

Sukupuolen moninaisuudella viitataan siihen, että sukupuoli on moninainen ilmiö, joka ei ole jaettavissa kahteen, toisilleen vastakkaiseen ja selvästi toisistaan erotettavaan sukupuoleen, vaan sukupuolen ilmenemismuodot ovat moninaisemmat (seta.fi/sateenkaarisanasto).

Yhdenvertaisuus

Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan sitä, että kaikki ihmiset ovat saman-
arvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, alkuperästään, kansalaisuudestaan,
kielestään, uskonnostaan ja vakaumuksestaan, mielipiteestään, poliittisesta tai ammatti-
yhdistystoiminnastaan, perhesuhteistaan, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta
suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä. 

Yhdenvertaisuus ei ole vain yksilön kohtaamista koskeva kysymys, se on rakenteiden ja normien ravistelua. Yhdenvertaisuuden edistäminen on toimintakulttuurien muuttamista. Yhdenvertaisuudessa on kyse ymmärtämisestä, asenteista, ajattelutavasta ja toisten huomioon ottamisesta. 

(Lähde: Jalonen & Heinonen: Kaikki mukana?)


1 Nykytilanne

Nuorten Kuoroliiton (NuKL) jäsenten yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon nykytilannetta kartoitettiin kyselyillä, jotka tehtiin erikseen kuorolaisille ja kuoronjohtajille keväällä 2024.

Kyselyiden vastauksista ilmeni, että kuorolaulajat ovat useimmiten tyttöjä ja kuoronjohtajat naisia. Kyselyt oli tehty suomeksi ja englanniksi, mutta vastauksia saatiin vain suomeksi. Vastausten perusteella kuitenkin todettiin, että kuorolaiset ovat hyvin tietoisia tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioista, ne ovat osa heidän arkeaan. Osa kuoronjohtajista tarvitsee lisää tietoa asiasta.

Vastausten perusteella kuoroissa ei juurikaan esiinny häirintää tai syrjintää, mutta yksittäistapauksia kyllä. Tämän perusteella yhdeksi NuKLin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tavoitteeksi asetettiin pyrkiminen nollatoleranssiin kaiken epäasiallisen käytöksen suhteen. Epäasiallista käytöstä ovat esimerkiksi ihmisarvon loukkaaminen, kiusaaminen, sukupuoleen perustuva häirintä, vihapuhe, ulossulkeminen ja syrjintä.

Toiseksi tavoitteeksi asetettiin monimuotoisuuden lisääminen kuoroissa. Tämä koskee sekä sukupuolten moninaisuutta että erilaisten taustojen (kuten etnisyys, kansalaisuus, kieli, uskonto, vamma tai perhetilanne) moninaisuutta kuoroissa.

 

2 Tavoitteet ja toimenpiteet 2024-2026

  • Tavoite: Pyrkiminen nollatoleranssiin kaikessa epäasiallisessa käytöksessä

Kuoroissa ei hyväksytä minkäänlaista häirintää eikä syrjintää. Kuoroharrastus on kaikille turvallinen harrastus.

  • Toimenpiteet
    • Kaikissa Nuorten Kuoroliiton järjestämissä tapahtumissa otetaan käyttöön Turvallisemman tilan periaatteet ja niistä kerrotaan osallistujille. Jokaiseen tapahtumaan nimetään oma häirintäyhdyshenkilö “Härö”, jolle luodaan toimintaohjeet häirintätilanteissa. 
    • Valmistetaan jäsenkuorojen käyttöön Turvallisemman tilan periaatteet -juliste, jota ne voivat käyttää omissa kuorojen harjoituksissa, leireillä ym. Jaetaan kuoroille vuosittain.
    • Huolehditaan työntekijän ajantasaisesta koulutuksesta yhdenvertaisuusasioissa.
    • Esitellään sosiaalisessa mediassa, jäsenkirjeissä, koulutuksissa ja tapahtumissa erilaisia hyviä käytäntöjä, joilla on vähennetty epäasiallista käytöstä kuoroissa. Nostoja tehdään vähintään neljä vuodessa.


  • Tavoite: Monimuotoisuuden lisääminen kuoroissa

Kuoroissa laulaa lapsia ja nuoria kaikenlaisista erilaisista taustoista. Kuorolaisella on mahdollisuus laulaa joko pääsykokeellisessa tai pääsykokeettomassa kuorossa.

  • Toimenpiteet
    • Tehdään aktiivisesti töitä, että kuoroharrastus olisi vetovoimaisempi kaikenlaisille lapsille ja nuorille. Parannetaan mielikuvaa kuoroharrastuksesta ja madalletaan kynnystä osallistua kuoroon.
    • Jaetaan informaatiota kuoroharrastuksesta eri kielillä. Tehdään monikulttuurisia videoita, joissa eri kansalaisuuksista kotoisin olevat henkilöt kertovat omalla äidinkielellään, mitä on kuoroharrastus.
    • Järjestetään vuosittain Yhdenvertaisuuskoulutuksia verkossa yhdessä muiden sidosryhmien kanssa. 
    • Nuorten Kuoroliiton järjestämissä tapahtumissa otetaan huomioon esteettömyyssuositukset ja informoidaan niistä osallistujia. Jaetaan jäsenkuoroille vuosittain tietoa esteettömyyssuosituksista ja muistutetaan harjoitus- ja konserttitilojen esteettömyydestä.
    • Kerrotaan kuoroille Saavutettavampi harrastus -merkistä ja kannustetaan kehittämään toimintaa sen mukaisesti, että kuoro voi käyttää merkkiä. 
    • Esitellään sosiaalisessa mediassa, jäsenkirjeissä, koulutuksissa ja tapahtumissa hyviä käytäntöjä, joilla on onnistuttu lisäämään monimuotoisuutta kuoroissa. Nostoja tehdään vähintään neljä vuodessa. 

 

3 Seuranta

NuKLin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmä on syksyn 2024 aikana tehnyt aikataulut toimenpiteiden toteuttamiselle sekä mittarit toteutusten seurannalle. Työryhmä arvioi puolivuosittain suunnitelman toteutumista. Yhdenvertaisuussuunnitelma näkyy ja kirjataan toimintasuunnitelmaan ja toimintakertomukseen omana lukunaan ja budjettiin varataan vuosittain osuus tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyölle.

Seuraava yhdenvertaisuuskysely kuorolaisille ja kuoronjohtajille tehdään vuonna 2026 ja sen jälkeen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma päivitetään.